krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
145_strehovec

Janez Strehovec: Umetnost, ki pomaga ljudem

petek, 9. 10. ob 17.00

Sodobna umetnost, oprta na nove medije in tehnologije (digitalna umetnost, medijska umetnost, postinternetska umetnost) se umešča na presečišče umetnosti-kot-jo-poznamo, novih medijev in tehnologij, omrežene ekonomije, (post)politike ter bio in tehno-znanosti. S temi področji stopa v intenzivne interakcije, ki vključujejo tudi medsebojno vplivanje, prevzemanje metodoloških naprav in pristopov, zamenjavo področij delovanja, hibridiziranje in amalgamiranje. Pri tem je pomembno, da umetnost nikakor ni pasiven in drugorazredni člen v teh interakcijah, kar pomeni, da se enostavno ne scientificira, ekonomizira in politizira, ampak lahko opažamo vstop umetniških inovacij tudi na druga področja, ki se artificirajo, postajajo podobna umetnosti.

V predavanju bomo obravnavali tiste posebnosti sodobne resničnosti, na katere vpliva umetnost; zato se spreminjajo in postajajo v določenem pogledu umetniške. Namesto estetizacije politike in vsakdanjosti nas bo zanimala artifikacija bistvenih področij današnje resničnosti. Sodobna umetnostje generator številnih sprememb, na katere bi morale biti pozorne sodobne znanosti, ekonomija, mediji in politična teorija. Umetnost je prej prvopristopnik na področju današnjih velikih družbenih in konceptualnih sprememb, zamenjav paradigem in inovacij kot pa njihov (zamudniški) derivat.

Fotografija: James Bridle: Drone Shadow 007: The Lavender Hill Drone, 26. junij 2014.

Izr. prof. dr. Janez Strehovec je direktor Inštituta za novomedijsko umetnost in elektronsko literaturo in raziskovalec pri njem. Na ALUO, Uni. v Lj. honorarno predava Teorijo novomedijske umetnosti. Njegovi novejši eseji: The e-literary text as an instrument and a ride: novel forms of digital literature and the expanded concept of reading. V: Cornis-Pope, Marcel (Ur.). New literary hybrids in the age of multimedia expression: crossing borders, crossing genres. Amsterdam; Philadelphia: John Benjamins, 2014, 340–356. E-Literary Text and New Media Paratexts. V: Examining Paratextual Theory and its Applications in Digital Culture. Hershey, PA: IGI Global, 2014. 46–62. E-Literature, New Media Art, and E-Literary Criticism. CLCWeb: Comparative Literature and Culture 16.5 (2014): http://dx.doi.org/10.7771/1481-4374.2486. Njegova nova knjiga Text as a Ride izzide prihodnje leto.