krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
ROBOTKSI PLUG,

ROBOPLUG

četrtek, 8. 10. in petek, 9. 10. (10.00–15.00)

Robotski plug je bil ustvarjen v ideji, da lahko uporabnik iz daljave, na primer iz stanovanja, upravlja robota in na dvorišču odstrani sneg. Plug je ročno izdelan po meri (d: 100 cm, š: 70 cm in v: 40 cm + 30 cm s kamero; teža: 70 kg), poganja pa ga motor invalidskega vozička. Upravlja se ga s pomočjo pametnega telefona in aplikacije, ki uporabniku prikazuje sliko kamere na robotu in kontrole zaslona. Pametni telefon je povezan preko wi-fi omrežja.

Ključni pojmi in predmetne povezave: ROBOTIKA, TEHNOLOGIJA, PROGRAMIRANJE, RAČUNALNIŠTVO, TEHNIČNO OBLIKOVANJE, OBLIKOVANJE UPORABNIH PREDMETOV

Aleš Stojak je soustanovitelj INBOT mednarodnega inštituta za robotiko, katerega cilj je razvijati inovativne robotske rešitve. Dela kot razvijalec elektronskih sklopov, tiskanih vezij in vgrajenih sistemov. Študira elektroniko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Leta 2011 razvil robotsko platformo, ki je zmožna avtonomne vožnje v cestnem prometu s pomočjo navigacije in strojnega vida. V letu 2012 je sodeloval pri tehnični izvedbi predstave Placebo zasedbe Carmina Slovenica. Zadolžen je bil za razvoj in montažo daljinsko krmiljenih elektromehanskih sklopov.

Tadej Tofant je študent FKKT Maribor, smer Kemijska tehnologija. Pred kratkim je diplomiral iz Bionike na VSŠ Ptuj. Od leta 2011 sodeluje na svetovnem tekmovanju RoboCup: v Istanbulu 2. mesto, leta 2012 v Mexico Cityju 3. mesto ter 1. mesto na evropskem tekmovanju RoboCup na Slovaškem. Leta 2015 je z ekipo dosegel 2. mesto na tekmovanju RoboCup na Portugalskem in se uvrstil na svetovno tekmovanje RoboCup 2015 China, kjer je z ekipo dosegel 4. mesto. Je tudi eden izmed treh ustanoviteljev INBOT inštituta, ki se ukvarja z razvojem visokotehnoloških rešitev za industrijo.

Arne Korsika je ustanovitelj podjetja SUDO (visokotehnološkega start upa), ki uspešno deluje in razvija produkte od leta 2014 dalje. V SUDO opravlja delo kot tehnični direktor in razvijalec programske opreme za mobilne in spletne tehnologije. Skoraj letno dni je delal v Tovarni idej, kjer je bil vodilni programer za iOS mobilno platformo. Študira informacijske tehnologije na Univerzi v Mariboru in Bioniko na Višji strokovni šoli Ptuj. Je soustanovitelj INBOT mednarodnega inštituta za robotiko kjer razvija programsko opremo za robote. Je soustanovitelj podjetja LOS SISTEMI d.o.o. za digitalno oglaševanje na zaslonih za javno prikazovanje.