krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
Oscillatorium

Robertina Šebjanič (SI) in Monika Pocrnjić (SI): Oscillatorium – Oscilacija živih sistemov

— instalacija, 2015

Produkcija: KIBLA, 2015

Posebna zahvala: Jure Vekjet in Simon Sedmak

Posebna zahvala: Pifcamp

Komunikacija pomeni sonifikacijo okolice oziroma ozvočevanje določenega procesa, je korak k razumevanju medvrstne komunikacije in medvrstnega so-bivanja.

Analogni oscilatorji ne obstajajo samo na področju elektronskih vezij, ampak tudi v naravi, zato želiva s tem projektom nadaljevati poglobljeno raziskovanje naravnih elektronskih sintetizatorjev – naravnih zvočnih objektov.

Na področju naravoslovnih znanosti, predvsem biologije, je uporaba naravnih oscilatorjev tesno povezana s študijami delovanja naravnega sveta v svojem časovnem ustroju. Eden preprostejših primerov tega je delovanje srca in cirkadianih ritmov, ki predstavljajo podatkovni tok, pridobljen iz delujočih procesov v telesu. Cirkadiani ritem nam omogoča razumevanje in spremljanje časa ter nam pomaga obdržati vsakodnevni ritem na podlagi elektro-kemične oscilacije celic. Cilj projekta je osredotočen na študije različnih živih sistemov (živalskih in rastlinskih vrst) ter preko njih vzpostavitev specifične oscilacije za vsako vrsto, ki se nato sestavijo v zvočno-vizualno izkušnjo. Instalacija preučuje simbiotičen odnos in soobstoj med človekom in rastlinami. Hkrati skuša vzpostaviti možnost razvoja tehnologij, ki so »naravocentrične« in ne antropocentrične. Poglobljeno raziskovalno delo se ukvarja tudi z aktivnim odnosom med objekti v galerijskem prostoru in telesi obiskovalcev. Obiskovalci ob srečanju z instalacijo aktivirajo v objekte vgrajen zvočni sistem, ki nato sproži proizvajanje naravnih in umetnih/sintetiziranih zvokov. Na ta način skuša umetniška postavitev združiti elemente tehnologije in naravne elemente v kompleksen in navdihujoč dialog.

Ključne besede: bio sonifikacija, naravna oscilacija, vibracija, analogno, bio analogno

Monika Pocrnjić (1987) je umetnica in hekerca, ki trenutno živi in ustvarja v Mariboru Zelo rada razstavlja in sestavlja ter spreminja funkcionalnost predmetov, tako da iz njih nastanejo majhni umetniški artefakti. Pogosto so te umetnine sestavljene iz analognih ali digitalnih naprav, mobitelov, računalniških komponent, rastlin ipd. V času študija je začela sodelovati z organizacijami, kot so Kibla, Hacketeria.org, Son:da (projekti GT22, Soft Control in festivali Kiblix, Mfru, ArsElectronica, MediaScape). Trenutno razvija in vzpostavlja več laboratorijev znotraj prostorov kreativnega kolektiva GT22 (Glavni trg 22) v Mariboru. V prostem času rada heka in deli znanje elektronike in umetniških praks z širšo javnostjo. http://gt22.si/#

Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica (http://robertina.net/), ki živi in dela v Ljubljani. V svojih delih se ukvarja z vzpostavitvijo razmerij med humanističnimi in naravoslovnimi znanostmi (umetnostjo in znanostjo). V zadnjih letih je njeno raziskovanje usmerjeno predvsem na področje bioarta, živih sistemov, AV performansov, noise in zvočne umetnosti ter postavitve interaktivnih ambientalnih odzivnih potopitvenih okolij. Vsebinsko svoje ideje in koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi avtorji, zato njena dela utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo. Je članica mednarodne neformalne skupnosti Hackteria network, BioTehna laboratorija v Ljubljani, Ljudmile v Ljubljani in Theremidi Orchestra.Študirala je na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart na ALUO v Ljubljani ter na Valand School of Fine Arts v Göteborgu na Švedskem.
Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah ter mednarodnih festivalih: Le Cube / Decalab_Paris, Ars electronica – Ms Wissenschaft and Stadtweekstaadtt_Linz, Touch me festival – Kontajner, Klovičevi dvori_Zagreb, Eyebeam & CT-SWaM_New York, Rencontres at Bandits-Mages_Bourgers, PORTIZMIR#3 –Triennale of contemporary art_ Izmir, Kiblix festival_Maribor, Galerija Kapelica_Ljubljana, Prima Gallery_Berlin, Paraflows festival_Vienna, Liwoli festival_Linz, Gallery SC_Zagreb, Netaudio festival_London, Amber festival_Istanbul, Muzej savremene umetnosti Vojvodina_Novi Sad, Galerija KiBela–Kibla_Maribor, SCCA_Ljubljana, Pixel festival_Bergen, City Art Gallery_Ljubljana, +MSUM_U3, 7. trienale sodobne umetnosti Slovenija_Ljubljana, Device_Art 3.009_Zagreb itd..