krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
MIMODEK_image high resolution_KIBLIX _2015

Marie Polakova (CZ), Jonathan Cremieux (FI): Mimodek

interaktiven – razvijajoč in spreminjajoč se živi sistem …

— interaktivna instalacija, 2010

MIMODEKje dinamična in interaktivna instalacija, ki temelji na principih delovanja živega sveta. Kakor vsi živi sistemi v naravi, tudi MIMODEK odseva lastno okolje. Je lokacijsko specifičen, oblikujejo ga edinstveni, s konkretno lokacijo povezani podatkovni viri ter vedenje obiskovalcev. Vsaka instalacija se razvije v edinstven virtualen »ekosistem«, ki je odsev same lokacije. MIMODEK poudarja krhko razmerje med človeškimi bitji in njihovim okoljem ter povezavo z drugimi živimi bitji, s katerimi si okolje delijo.

Splet: http://marura.wordpress.com/mimodek-2/

… umetnost dojemam kot čudovit način za odkrivanje odgovorov na mnoga vprašanja, ki me zanimajo. Verjamem, da so številna med njimi »univerzalna« vprašanja, ki zadevajo slehernega človeka. Umetnost je več kot zgolj raziskovalna metoda, je način komunikacije, ki omogoča, da te »odgovore« delimo z drugimi ljudmi. Umetnost mi omogoča, da združujem znanje iz različnih disciplin z lastnim intuitivnim in čustvenim pristopom …

Marie Polakova je umetnica, ki jo zlasti zanimajo sodelovalni projekti, kjer se različne discipline znanja prepletajo z intuitivnim zaznavanjem in raznovrstnimi umetniškimi pristopi. Trenutno živi v Linzu (Avstrija) na ladji Eleonore ter potuje naokrog z namenom raziskovati svet umetnosti in kulture na ladjah, rekah in morjih. Obožuje čolne, kar pa nikakor ne nasprotuje njenemu strastnemu zanimanju za kompleksne naravne sisteme. Razstavljala in nastopala je v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem, Češkem, Finskem, v Avstriji, Španiji, Hrvaški, Franciji, Romuniji, Nemčiji in Italiji.

Jonathan Cremieux (r. 1983) – njegova dela se nahajajo na presečišču umetnosti, oblikovanja in tehnologije. V Franciji in na Škotskem je študiral računalništvo, na Finskem (MediaLab Helsinki) pa oblikovanje novih medijev. Njegov osnovni medij je softver, ki ga dojema kot neke vrste digitalno testo, s katerim lahko preoblikuje sicer abstraktne podatke in jih spremeni v otipljivo obliko neskončnih form. Neusahljiva radovednost ga žene k raziskovanju najrazličnejših terenov, kar ima za posledico raznovrstne in pogosto nenavadne projekte po Franciji, Finski in Španiji, prepletene s temami, kot so pop kultura (White Glove Tracking Project: On Fire!, 2008), urbanistično načrtovanje  (Connexity, 2010) ali virtualna biologija (Mimodek, v trajanju od 2010). Jonathan Cremieux trenutno živi in dela v Berlinu.

Splet: http://krem.io/