krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
zoran_pujs_teksturiran01

Zoran Srdić Janežič (SI), Jana Putrle Srdić (SI): Corporis Animati

— interaktivna kiparska in lutkovna razstava s pomočjo fizične in virtualne animacije, 2015

Programiranje in konstrukcija robota: Otto Urpelainen
Likovna zasnova lutk, animacije in scenografije: Zoran Srdić Janežič
Animacija z AR kodo in video: Jan Sterniša, Jože Slaček
3D print: Poti-poti

Produkcija: Zavod Gulag
Koprodukcija: MKC Maribor – Kulturni inkubator

Umetniški projekt Corporis Animati je del širše zgodbe Corpus Indeterminata, ki raziskuje uporabo sodobnih in tradicionalnih umetniških medijev v povezavi z novimi tehnologijami. Avtor v sodobni kiparski maniri uporablja vlitke živih živalskih in človeških teles, da bolj kot ekspresivno modelirano obliko poudari prisotnost ali odsotnost množičnega telesa. Trodimenzionalno matrico prašičjega telesa, spojeno s človeško glavo preko AR kode prikliče v fizični prostor gledalca in jo sopostavi fizični lutki. V prostoru bomo naleteli na številne virtualne multiple prašičkov s človeško glavo, ki so nastali na podlagi 3D skeniranja.

Razstava se ukvarja z razmerjem med vrednostjo in vrednoto: človeško telo je vrednota, živalsko pa ima vrednost. Prašič je za človeka lahko žival, hrana ali material za kip; človeško salo je bilo estetsko v umetnosti, odvečno v kozmetični industriji ter simbolno v razkazovanju bogastva. Nova izrazna sredstva omogočajo nove odnose med realnimi, virtualnimi telesi in roboti, hkrati pa s spajanjem človeškega in živalskega v telo hibrida vzpostavljajo nov neantropocentrični vrednostni sistem.

Zoran Srdić Janežič (r. 1974) je akademski kipar, vizualni umetnik in izdelovalec lutk, zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Deluje na področju sodobne umetnosti: performans, kiparstvo, risba, grafika in artist book. V svojem delu s pomočjo humorja poudari nevralgične točke v našem vsakdanjem življenju in v globalnih trendih. Pogosto uporablja klasične kiparske materiale na netradicionalen način ali obratno (kipi iz prašičje maščobe) ter ustvarja z različnimi sodobnmi mediji: videom, animacijo, 3D printom, AR kodami, nanotehnologijo. Je avtor preko 20 samostojnih in številnih skupinskih razstav v Sloveniji in soustanovitelj Zavoda za sodobne umetnosti in kulture Gulag.