krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
maxresdefault

Luciana Haill (UK): “Sem, da sem” – EEG & DreamMachine

— instalacija, 2014 – v nastajanju

Interaktivna, participatorna umetniška instalacija, preprostejša različica instalacije Phrontesterion spremlja možgansko valovanje udeležencev med preizkušanjem t. i. Dream Machine (sanjskega stroja), ki v njih sproža pojav migetanja oči (flickering) preko nevronskih povratnih informacij. Pojavi se zvočni vodič, glasovi se umikajo, v ospredje stopajo nove ideje. Hipnagoški in hipnopompični možganski valovi, ki pri tem nastanejo, so usmerjeni nazaj k udeležencu in pri tem spreminjajo sonifikacijo. Vsi zvočni učinki so sproženi in modificirani v realnem času s pomočjo možganskih valov udeleženca ter ob uporabi metode urejanja možganskih valov z zvokom (BWE), natančneje fotostimulacije na frekvenci 10Hz.
V odmaknjenem prostoru, zaprtih oči in počivajoč na obloženem zobozdravniškem stolu sodelujoči odplava nazaj tja, kjer je čas izginil – potopljen v sanjarjenje (reverie) ter ojačano teta valovanje.

Izum elektroencefalografa (EEG) za spremljanje možganskih valov in njegova kasnejša vsakodnevna uporaba v medicinski diagnostiki nam ponuja neobdelane, izmerljive podatke o možganih. Kombinacija spremljanja možganskih valov ter zgodnje uporabe stroboskopov na področju nevrofizioloških raziskav je imela za posledico stranske učinke – inducirane halucinacije ali t. i. »flicker« (migetanje, utripanje).

Teta možgansko valovanje povezujemo s stanjem sanjarjenja (reverie), ki ga surrealisti opisujejo kot idealno dovzetno, sproščeno in navdihujoče mentalno stanje. Med prvimi, ki so preizkusili sanjski stroj Dream machine – kreiral ga je umetnik Brion Gysin v Beat Hotelu Paris – je bil William Burroughs. Njuna raba tehnike razrezanja in različnih drugih nenavadnih (literarnih) tehnik je prav tako neposredno navdihnjena s to analogno tehnologijo.

Naprava ni primerna za ljudi s fotosenzitivno epilepsijo.

Hardver: gramofon, model sanjskega stroja Dream machine, IBVA EEG monitor in elektrodes, LED nanolead žarnica, slušalke
Softver : IBVA5 in Ableton

‘Those who have compared our life to a dream were right… We sleeping wake, and waking sleep.’ — Michel de Montaigne, Essays, 1580

> Fotografije z razstave v KIBLA PORTALU

Predavanje
Luciana Haill: Flicker: umetnost in nevroznanost
— petek, 9. 10. (11.00)

Digitalna umetnica Luciana Haill se kreativno ukvarja z nevrotehnologijami, digitalnimi mediji, performansi, zvokom in risbo. Kot najstnica je zbolela za virusnim meningitisom, zato se navdušuje nad raziskovanjem človeških možganov. Je prva študentka, ki je diplomirala iz interaktivne umetnosti pri prof. Royu Ascottu (1996). Od takrat ustvarja umetniške instalacije in izvaja performanse na mednarodnih prizoriščih, kot so: The Royal Institution, FACT, The Sage v Gatesheadu, Galerija iMal v Bruslju, CENART v Mexico Cityju in The Waag Society v Amsterdamu. Velja za pionirko na svojem umetniškem področju.

V zadnjem času se v svoji praksi posveča raziskovanju spanja in spanju podobnih stanj, še posebej pojavu lucidnih sanj (zavesti podobno stanje zavedanja v sanjah), na podlagi katerega je oblikovala serijo performansov in instalacij, ki se nanašajo na idejo »vidca« in jih lahko opišemo kot neke vrste sodobni surrealizem.

Njene instalacije so zasnovane kot senzorna okolja, ki udeležencem omogočajo dostop do novih načinov doživljanja in zaznavanja. Dela pogosto vključujejo nadzor možganskih valov sodelujočih v realnem času s pomočjo tehnik nevroznanosti, hipnoze in meditacije za nadzorovanje in ustvarjanje interaktivnih izkušenj z uporabo zvoka in videa. Haillova je tudi rezidenčna umetnica na Univerzi v Sussexu (smer informatika) v Združenem kraljestvu.

www.lucianahaill.co.uk