krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
Liquid Culture by Aisen Caro Chacin & Robertina Sebjanic

Aisen Caro Chacin & Robertina Šebjanič: Utekočinjena kultura

– četrtek, 8. 10. ob 20.00

eksperimentalno zvočno-vizualni performans

Utekočinjena kultura (Liquid Culture) je eksperimentalno zvočno-vizualni performans, ki raziskuje globine zvočne percepcije in vodne akustike. Potopitveni vizualno-zvočni performans je začetek serije vmesnikov, ki prinašajo izkušnjo v tekočem okolju, kjer udeleženec postane del nihanja zvočnih in podzvočnih nosilnih valov.

Ta zvočna izkušnja potopi poslušalce v slušno vodno popotovanje, ki se začne iz globin reke Drave pa vse do tekočine notranjega ušesa vsakega poslušalca neposredno s stekleničko z lastno vodo. Poslušalci so vabljeni, da si nadenejo vmesnik HydroBud, posebej prilagojeno stekleničko, ki vsebuje vodo iz Drave in filtrira zvok. Te posodice tako delujejo kot neposredni fizični filtri, tekoči avdio mediatorji, ki postanejo zadnja postaja prehajanja zvoka pred percepcijo.

Aisen Caro Chacin (US), rojena v Bostonu, je regenerirajoča se kompozicija celic, ki tvorijo žensko, Venezuelko, Španko in Američanko in žival, katera migracijska pot ni vezana na letne čase, temveč na priložnost, kaos in možnost. Njen glavni fokus je Human Computer Interaction HCI – izumljanje in oblikovanje novih zaznavnih vmesnikov in odkrivanje meja digitalnih medijev. Leta 2013 je magistrirala v New Yorku na Univerzi Parsons, na oddelku za oblikovanje in tehnologijo, kjer je tudi poučevala med leti 2013 do 2015 (kreativno in fizično računalništvo).Trenutno se posveča oblikovanju in izumljanju podpornih naprav znotraj svojega doktorskega študija na Univerzi Tsukuba na Japonskem. Tech Discovery Channel jo je predstavil kot odlično izumiteljico, njeno delo je bilo nagrajeno in objavljeno na PopSci. Svoja dela je predstavila in razstavljala na/v: New Interfaces for Musical Expression Conference, The New York Hall of Science, Museum of Art and Design in New York, Contemporary Arts Museum Houston, Dorkbot, Earzoom, AudioMobilite, GigaOm Roadmaps, Future Tech – Discovery Channel, Popular Science, Creators Project, Post-City Ars Electronica, Dorkbot, EarZoom. Aisen Caro Chacin se tudi v prihodnje veseli odpovedati se kakšnemu svojemu dvomu. Web: http://www.aisencaro.com/

University of Tsukuba

Aisen Caro Chacin, EMP PhD Candidat
University of Tsukuba

Robertina Šebjanič (SI) je intermedijska umetnica (http://robertina.net/), ki živi in dela v Ljubljani. V svojih delih se ukvarja z vzpostavitvijo razmerij med humanističnimi in naravoslovnimi znanostmi (umetnostjo in znanostjo). V zadnjih letih je njeno raziskovanje usmerjeno predvsem na področje bioarta, živih sistemov, AV performansov, noise in zvočne umetnosti ter postavitve interaktivnih ambientalnih odzivnih potopitvenih okolij. Vsebinsko svoje ideje in koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi avtorji, zato njena dela utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo.Je članica mednarodne neformalne skupnosti Hackteria network, BioTehna laboratorija v Ljubljani, Ljudmile v Ljubljani in Theremidi Orchestra.Študirala je na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart na ALUO v Ljubljani ter na Valand School of Fine Arts v Göteborgu na Švedskem.

Splet: http://robertina.net/