krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
IMG_0016

Andrej Koruza (SI): Trki

— Instalacija / mozaik, 2015

Instalacija – mozaik Trki avtorja Andreja Koruze misli odnose znotraj družbenega sistema. Osredotoča se na nezmožnost komunikacije, konflikt, na hrup, ki onemogoča obojestransko razumevanje. Vzpodbujanje sovraštva, nerazumevanje in nespoštovanje drugačnosti v družbi ustvarjajo klimo strahu v kontekstu katere si nekateri na poziciji moči gradijo podporo. Mediji, ki v želji po večji gledanosti in zaslužku to klimo spodbujajo, vodijo družbo v stanje nezaupanja, to pa onemogoča razrešitev konfliktov in sobivanje. Instalacija Trki poskuša to dinamiko preučiti preko medija mozaika, kjer se posamezni elementi ne samo premikajo, ampak tudi dotikajo oziroma trkajo in pri tem ustvarjajo zvok. Gledalec je s tem postavljen pred prizor kaosa, četudi gleda v povsem razumljivo in „obvladljivo“ platno z žogicami. Žogice (posamezniki) bi lahko mirno sobivali v skupnosti, brez pretresov, vendar so zaradi zunanjih dejavnikov primorani v interakcijo, ki zaradi prav teh zunanjih dejavnikov (zvočniki, motorčki) preraste v neobvladljivo.

Instalacijo – mozaik sestavljata dve platni (črna lycra, 110 cm x 110 cm), na katerih je napetih 100 namiznoteniških žogic, ki so na blago pritrjene z nitjo in s premikanjem prikazujejo dinamiko obravnavanih relacij, odnosov ter z gibanjem in trki generirajo (tudi) zvok. Vsako platno je opremljeno z motorji, ki preko osi in vzvodov ustvarjajo gibanje, premikanje platna. Zvok trkov žogic je predvajan preko zvočnikov.

Produkcija: KIBLA 2015

Andrej Koruza se je rodil v Kopru 1982. Med leti 2004 in 2007 je obiskoval šolo mozaika Scuola Mosaicisti Del Friuli in prejel štipendijo za najboljše zaključno delo. Rezultat njegovega poglobljenega raziskovalnega dela so mozaiki v seriji Tessera in fuga, ki so bili razstavljeni v galerijskih prostorih knjigarne Luvina (Bogota, Kolumbija, 2009). Od leta 2010 kot producent in delavničar deluje v skupini oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev GRUPA, ki je s projektom The Shop sodelovala na Bienalu industrijskega oblikovanja BIO22 (Ljubljana, Slovenia) ter realizirala projekta Gostilna dela (2011) in Gajbla (2012). Istega leta je začel serijo mozaičnih instalacij, ki naslavljajo odnose med sistemom, tehnologijo in družbo; med te sodijo tudi Znamenja z meje, predstavljena na festivalih RavennaMosaico 2013, Sonica Festival (Slovenija), Izis Festival 2013 ter na razstavi finalistov Arte Laguna Prize 2014 v beneških Arzenalih. Razstavljal je še na: Oddstream Multimedia Festival v Nijmegenu, Nizozemska (2014), Eccentrico musivo, skupinska razstava v Museo d’arte di Ravenna, Ravena, Italija (2014), Altrememorie, Albero, Trbiž, Italija (2014) ter na multimedijskem festivalu Invisible cities v Gorici, Italija (2015). Andrej Koruza je tudi vodja oblikovalske delavnice za izdelavo pohištva TOKTOK.