krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00

Martin Kusch: Predstavitev oddelka za digitalno umetnost na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju

petek, 9. 10. (13.00)

Martin Kusch je vodilni umetnik in umetniški raziskovalec na oddelku za digitalno umetnost Univerze uporabnih umetnosti na Dunaju. Umetniški so-direktor organizacije kondition pluriel.

Predstavitev opisuje poslanstvo sodelujočih pri izvajanju izobraževalnih in umetniško-raziskovalnih dejavnosti na oddelku za digitalno umetnost Univerze uporabnih umetnosti na Dunaju. Digitalna umetnost je sestavni del temeljnega raziskovalnega dela in razvoja inovativnih estetskih in družbeno relevantnih oblik dejavnosti na presečišču kulture, tehnologije, ekonomije in znanosti. Oblikovalske metode in strategije digitalne umetnosti so uporabljane v kontekstu, kjer ekonomski in politični interesi sicer podpirajo uporabo digitalnih artefaktov, vendar hkrati omejujejo njihov družbeni vpliv zaradi specifičnih standardizacijskih procesov. Naš namen je uporabljati obstoječe medijske tehnologije ter razne naprave in komunikacijska orodja na način, ki namerno in načrtno presega njihovo konvencionalno rabo, ter s tem odpirati nove možnosti, s katerimi bodo lahko digitalni umetniki izvajali družbeno kritične, spremembam naklonjene umetniško-estetske intervencije.

Martin Kusch (AT) je študiral zgodovino umetnosti, filozofijo in slikarstvo v Berlinu ter medijske umetnosti pri Petru Weiblu na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju, kjer od leta 1997 tudi sam poučuje. Je projektni vodja full dome laboratorija na oddelku za digitalno umetnost Univerze uporabnih umetnosti na Dunaju in direktor projekta E/M/D/L. Kot ustanovitelja in umetniškega so-direktorja platforme kondition pluriel ga posebej zanimajo transformacijski procesi elektronskih medijev v performativnih kontekstih ter kako digitalne tehnologije vplivajo na naše zaznavanje telesa in vesolja. Njegova dela so bila razstavljena na številnih festivalih in institucijah, kot so: Ars Electronica (Linz), CYNETart (Dresden), CDA (Enghien les Bains), EMPAC (Troy), FIND (Montreal), ICA (London), ISEA (Nagoya, Helsinki, Essen), SAT (Montreal), Transmediale (Berlin), Mois-Multi (Quebec City), ZKM (Karlsruhe) in Museumsquartier (Dunaj).

Foto
Annika Sophie Müller / Noah Rieser, mostly cloudy with occasional rain (
pretežno oblačno z občasnim dežjem), 2013, zvočna instalacija, foto: KünstlerInnen.