krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
AR Libris Kristijan Robi_, Petra Kolman_i_ Metastaze, insert iz videa

AR LIBRIS (SI)

— odzivna instalacija v javnem prostoru

Voden ogled v petek, 9. oktobra, od 18.00 do 20.00, zbirni mesto Kulturni inkubator, Koroška cesta 18

Ana Pečar, Tomislav Vrečar: Napetost je prvotno nič, insert iz videa / video still

Ana Pečar,
Tomislav Vrečar: Napetost je prvotno nič,
insert iz videa / video still

Projekt AR libris je odzivna instalacija v javnem prostoru, ki nadaljuje raziskovanje in omogoča ustvarjanje novih intermedijskih vsebin z uporabo tehnologije za obogateno resničnost. AR libris je osmišljeni kibernetični prostor v mestu, je majhna digitalna knjižnica, v kateri se prepletajo literarne vsebine, intermedijsko ustvarjanje in uporabnikovo vstopanje. Projekt je igra, ki uporabnika vodi skozi časovne, prostorske in programske dimenzije zgodbe, ki jo sestavljajo besede, literarni teksti, združeni v 3D animacijo, video, odzivne objekte.

Vsebina je preplet iskanja besed in tekstov, ki so povezane preko realnih prostorov v mestu, označenih s AR kodami, v internetne vsebine in virtualne baze, ki so sestavljene iz različnih medijev in formatov. Lokacije so v frekventnih javnih prostorih – in so vidno označene z AR kodo, ki je povezava na posamezne vsebine. V izvedbi projekta se prepletajo interaktivna VR postavitev v živo in soudeležba obiskovalcev. Izvedba vsebuje 3d objekte in animacijo, video, vrsto interaktivnih objektov, slikovnih in zvočnih upodobitev v povezavi z literarnim tekstom. Augmented Reality (AR) je novejša računalniška tehnologija, ki združuje fizični svet z interaktivnim virtualnim svetom. AR ima mnogo prednosti in ena od teh je, da smo še vedno v realnem okolju, pri tem pa lahko občudujemo vizualno virtualni svet. Projekt omogoča nastajanje popolnoma novih in drugačnih javnih površin, takšnih, ki so prepletene z umetnostjo in tehnologijo, ki omogoča tovrstno upodabljanje.

AR Libris je projekt, ki združuje poezijo, video in sodobno računalniško tehnologijo. Na vodenem sprehodu skozi mesto se bomo ustavljali ob postajah Poezije na mestnih ulicah, na katerih bomo s pomočjo mobilnih naprav in AR tehnologije vstopili iz fizičnega sveta v interaktivni virtualni svet.

Video, animacije: Jože Slaček, Jan Sterniša, Matej Jarc, Hana Repše, Miha Sagadin, Rene Puhar, Brane Lobnik, Nataša Berk, Igor Unuk, Kristijan Robič, Toni Soprano, Ana Pečar

Poezija: Denis Škofič, David Bedrač, Jan Šmarčan, Petra Kolmančič, Tomislav Vrečar, Dejan Koban, Lučka Zorko, Lucija Mlinarič, Anja Golob, Veronika Dintinjana

Izbor video umetnikov: Petra Kolmančič, Maja Malus Azhdari

Izbor poezije: Nino Flisar, Jan Šmarčan, Petra Kolmančič

AR kode, izvedba: Monika Pocrnjić, Jan Sterniša, Gregor Rojko, Jože Slaček

Produkcija MKC Maribor

Koprodukcija: Zavod za kulturo Naključje7, Maribor, 2015

Projekt je nastal s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo RS in Urada RS za mladino.