krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
Lenhart_artuino

DELAVNICA ART:UINO ROBOTI @KIBLIX 2015

četrtek, 8. 10. in petek, 9. 10. od 10:00 do 13:00

Tematika projekta je intermedijska robotizacija vsakodnevnih naprav z delnim uvajanjem nove funkcionalnosti preko Arduino senzorjev, motorjev in drugih komponent. Cilj projekta je ustvariti 2 Arduino robot(ka), ki bosta vsak po svoje ponazarjala napravo, ki bi jo lahko uporabljali v sodobnem gospodinjstvu kot umetniško-tehnološko napravo s funkcionalno noto.

V prvem sklopu bomo skupaj z udeleženci delavnice ustvarili Art:Watch, kjer gre za robotski rokopis, ki se producira na »piši-briši« podlago s pomočjo markerja, pritrjenega na robotsko roko vodeno preko mikrokrmilnika Arduino ter zapisuje trenutni čas v reguliranem intervalu. Art:Watch združuje področje robotike s tradicijo »rokopisa« na zanimiv in sodoben način.

Drugi sklop delavnic predstavlja nadgradnjo Art:Watch in sicer gre prav tako za robotka na osnovi Arduina, ki pa imitira ne samo rokopisa temveč bo omogočal izris preprostih skic. Robotek Art:Uino na ravni podlagi s pomočjo koles in senzorjev ter uporabnikove interakcije ali z neposrednim upravljanjem izbrano skico iz digitalne osnove transformira na papir. Tako lahko ustvarjamo in dosežemo funkcionalnost tiskalnika na malo drugačen, bolj zanimiv način. Art:Uino tako predstavlja umetnikovo »roko«, s katero ustvarja in umetnost prenaša na list papirja. Poteze ustvarjalca se na osnovi črt in krivulj prenašajo preko digitalnih kanalov neposredno na papir.

Na delavnicah bodo udeleženci lahko preizkusili tiskanje s 3D tiskalnikom in si natisnili dele za svojega robotka. Predstavljene bodo osnove 3D tiskanja ter uvod v programsko opremo ter postopek od skice do 3D modela.

Delavnica Art:uino robots je namenjena tako začetnikom, kot tistim, ki vam je mikrokrmilnik Arduino in področje robotike ter programiranja že znano, saj bomo celotno delavnico prilagodili glede na vaše znanje in želje. Zaželeno je, da udeleženci potrdijo svojo prijavo in imajo s seboj svoj prenosni računalnik.

Delavnico bo vodil Matjaž Lenhart, magister računalništva in informacijskih tehnologij. Maksimalno število udeležencev je 5, zato pohitite s prijavo.

Lenhart_artuino

Matjaž Lenhart, mag. inž. rač. in inf. tehnol., razvija mobilne aplikacije, spletne strani, sisteme za sistematizacijo in pametno upravljanje. Sodeluje kot asistent izr. prof. Dušana Zidarja, spec., predstojnika Oddelka za likovno umetnost PEF UM, pri študentskih projektih.