krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00
Brain stimulation therapy

Otto Urpelainen (FI): Terapija možganske stimulacije

– instalacija, 2015

Čelada za možgansko stimulacijo v tkivo med nameščenima elektrodama pošilja sekvenčne pulze električnega toka. Cilj je spodbuditi živčni sistem. Sodeč po nekoliko zmedenih informacijah na internetu lahko ta poseg zdravi depresijo, okrepi učne sposobnosti in pripomore k boljši koncentraciji. Na žalost do sedaj še ni bilo kliničnih postopkov, ki bi potrdili ali ovrgli te teze. Vsekakor pa na poseg reagirata taktilni in vizualni sistem, pri čemer je učinek kar zadovoljiv.

Precejšnja zbirka nezanesljivih podatkov priča o primerih, kjer čelada za možgansko stimulacijo ob hkratnih terapevtskih praksah, kot so ljubkovanje plišastih igrač, nežna masaža ali zmerno uživanje alkoholnih pijač v socialnem okolju, stimulira v možganih vesele misli in zvabi nasmešek na usta. Ta naprava je bila prvotno izdelana kot [Koelse][1] terapevtski šotor na festivalu H2Ö leta 2015, Turku, Finska. (Koelse je umetniška skupina za eksperimentalno elektroniko)

Otto Urpelainen (FI) je razvijalec rešitev za energetske sisteme in trenutno sodeluje pri projektu umetnosti in inženiringa vinarstva ter destilacije pri kulturnem programu za izmenjavo v Ljubljani. Sodeloval je tudi pri številnih razstavah in predstavah, kot recimo pri instalacijah Časomerilcev (Timekeepers) in šamanskih obredov (Shamanistic sessions) po Evropi, vključno s Slovenijo.