krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00

Louise Harris: Ilsonilus:1, Axial

Louise Harris: Ilsonilus:1

—AV instalacija, svetovna premiera: Planetarij, Maribor, Glavni trg, petek, 9. oktober, 2015

Prva v seriji velikih instalacij, ki raziskujejo področje simultanih soničnih in vizualnih iluzij. ’1′ preučuje binauralne tone znotraj diskretnih frekvenčnih omejitev, v kombinaciji s poskusom vizualne replikacije lentikularnega tiska v ploskem, dvodimezionalnem prostoru. Spremembe v soničnem in vizualnem materialu se pojavljajo zelo pogosto (približno vsakih 7,5 sekunde), a si sledijo na tak način, da postaja skozi razvoj dela vse manj očitno, da do sprememb sploh prihaja, kar ustvari občutek konstantnega, čeprav ne nujno zelo očitnega razvoja (napredka). Umetniška namestitev je zamišljena kot delo, ki na obiskovalca deluje fizično, občasno dezorientirajoče, predvsem pa meditativno.

Louise Harris: Axial

—AV instalacija, svetovna premiera: Planetarij, Maribor, Glavni trg, petek, 9. oktober, 2015

Axial je namenjen projekciji na kupolasto površino, kakršno ima recimo planetarij, in prihaja iz serije kompozicij, ki raziskujejo razširjene avdiovizualne formate. Kompozicijska struktura se nenehno zgoščuje – v osnovi je sestavljena iz petih ponovitev istega materiala, vsako naslednjo ponovitev slišimo 1,5 krat hitreje kot predhodno, kar ustvarja občutek vztrajnosti in pospeševanja brez kakršnekoli spremembe v višini tona ali sorazmernem trajanju zvočnega materiala.

Louise Harris (UK) je elektronska in AV skladateljica. Poleg tega dela kot predavateljica na oddelku za sonične in avdiovizualne prakse na Univerzi v Glasgowu. Louise je specialistka za ustvarjanje avdio-vizualnih odnosov z uporabo elektronske glasbe ter računalniško ustvarjenih vizualnih okolij, v čistih medijskih ali performativnih kontekstih. Njena avdio-vizualna dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih prireditvah, med drugim po Evropi ter v ZDA, Kanadi, Avstraliji in na Japonskem.

www.louiseharris.co.uk