krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00

MFRU-KIBLIX 2015 kot resonančni generator avdiovizualnih vsebin – razširjeni kino

Avdio in vizualno zadovolji le dva izmed petih čutov človeka, vendar sta sluh in vid izredno pomembna člena človeške percepcije. Za zadovoljitev teh (gurmanskih) čutov sodobnih kinematografskih praks v sklopu festivalske platforme nadaljujemo (od leta 2008) s tradicijo predstavitev avdiovizualnih novomedijskih projektov.

Kino v živo (nekoč “živa” glasbena spremljava nemega filma) označuje dogodek, kjer se sodobne zvočno-vizualne prakse v živo izvajajo v kinematografskem prostoru. S postavitvijo črne škatle (black box), s celovitimi, potopitvenimi projekcijami na prostranem razstavnem območju KIBLA Portala ponovno raziskujemo široko področje vizualnega, kjer različne tehnološke, socialne, kulturne in umetniške interpretacije združujemo v enkraten eksperimentalni dogodek. Takšni dogodki s svojo estetsko in informativno vrednostjo presegajo razširjeno percepcijo zvočno-vizualnega kot nečesa zgolj zabavnega, ilustrativnega in tudi predvsem konfekcijskega pop-kornovskega konzumiranja podob, zvoka in vsebine. Gre za dogodke, oblikovane predvsem skozi ekspanzivno silo medija zvoka in slike, ki na izvirne načine uporabe različnih tehnologij (analogno, digitalno, tekočinsko, zračno, svetlobno) “eksplodirata” izven svojega utečenega okvirja in obenem skozi novo avtorsko poetiko razširjata do sedaj znane meje in konvencije kinematografske izkušnje.

Vzpostavljamo program, ki znova in znova odpira neslutene možnosti redefinicije kina, eksperimentov s sliko in zvokom in nam tako ponuja nov, razširjen uvid in razumevanje sodobne kinematografije.

— Marko Ornik, izvršni producent in programski direktor zavoda oko; uho: