krokodil riba
MKC LOGO
MFRU-KIBLIX 2015
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40
Festival 7.−9. oktober
Razstava 7.−23. oktober
Odpiralni čas razstave
tor. − sob.: 16.00 do 20.00

Polona Tratnik: Bioumetnost kot taktični medij

– predavanje: četrtek, 15. 10. 2015, KIBLA PORTAL ob 11.00 uri

V začetku tisočletja je bioumetnost postala ena izmed osrednjih vej sodobne umetnosti. Zanjo je značilno tematiziranje nastopa dobe biotehnologije z vsemi njenimi obljubami in manipulacijami živega sveta: telesa, živali, rastlin za razne namene, kot so prehrambena industrija, medicina, farmacija, estetika itd. Bioumetniški projekti vključujejo biotehnologijo v svoje postopke in prikazujejo to vključevanje v svojih performansih, proizvajanju živih “kipov”, performativnih instalacij in delavnic. S tem imperativom so bioumetniški projekti postali zelo zahtevni v svoji realizaciji in včasih celo hermetični v svojih diskurzih.

Bioumetnost lahko prepoznamo kot zahodni oziroma apitalistični fenomen v smislu njegove promocije, a obstajajo tudi zelo kritična in inovativna, celo avantgardna srečanja z biotehnologijo v zares transdisciplinarnih umetniško-biotehnološko-humanističnih projektih, ki praviloma nastajajo v nekdanjih komunističnih deželah.

 

Izr. prof. dr. Polona Tratnik je predsednica Slovenskega društva za estetiko. Predava na Univerzi v Mariboru, Pedagoški fakulteti, in na Fakulteti za dizajn. Bila je predstojnica Oddelka za kulturne študije na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem in Fulbrightova raziskovalka na University of California Santa Cruz ter gostujoča profesorica je na več tujih univerzah v ZDA, na Kitajskem, v Mehiki in na Finskem.